Suikerzakje van Van Oordt op de gevel
Op de gevel van het pand op de hoek van de Voorhaven en de 2e Schansstraat in Rotterdam is in het groot een bekend oud suikerzakje van Van Oordt geprojecteerd.
Op de gevel van het pand op de hoek van de Voorhaven en de 2e Schansstraat in Rotterdam is in het groot een bekend oud suikerzakje van Van Oordt geprojecteerd.
In 1935 begon Hendrik Willem Adriaan van Oordt in Rotterdam met het geautomatiseerd verpakken van suiker in zakjes. Hendrik was een telg uit het roemrijke geslacht Van Oordt, dat in Rotterdam vooral bekend was door de suikerraffinaderijen die zij in de 18e en 19e eeuw in bezit hadden.
Suikerraffinaderijen in Rotterdam
De opkomst van de suikerraffinaderij in Rotterdam was een gevolg van de suikeraanvoer door Hollandse kooplieden uit onder andere Braziië. In 1594 waren er al drie zogenoemde 'suikerbakkers' of 'refeneerders' in de stad te vinden, zoals het 'Suyckerhuis' in de Moriaansteeg, een suikerhuis in de Kalverstraat en één in de Hoofdsteeg. In 1632 werd door Johan de Mey aan de Wolfshoek een raffinaderij gevestigd. In 1815 waren er ongeveer 13 suikerraffinaderijen in Rotterdam gevestigd!
Hendrik van Oordt
Hendrik van Oordt uit Middelburg ging rond 1730 in de leer bij de suikerkoopman en kruidenier Hermanus van de Lande, aan de Nieuwehaven in Rotterdam. Hij trouwde in 1733 met dochter Sara van de Lande. Samen met zijn schoonvader stichtte hij in 1734 de firma Van de Lande & Van Oordt. Zij kochten een aantal panden aan de Wolfshoek en aan de noordzijde van de Wijnstraat. De naam van de fabriek werd 'De Oliphant'. Het huis aan de Wolfshoek was nog lange tijd het stamhuis van de nazaten van Hendrik van Oordt. Pas in 1876 verliet de laatste Van Oordt het pand. De firma Van de Landen & Van Oordt zou nog tot 1845 bestaan.
Twee broers van Hendrik, Jan (1701-1775) en Galenus (1715-1757) waren kooplieden van de Verenigde Oostindische Compagnie en verbleven hun hele werkzame leven in 'de Oost'.
Ik werd onlangs gebeld door Joke de Winter uit Krabbendijke. Zij was de nicht van Corrie van der Wielen-Dikmans, 'tante Cor'. Deze Corrie, geboren in 1920, was vanaf 1939 de rechterhand van Hendrik Willem Adriaan van Oordt, de toenmalige eigenaar van Van Oordt. Hij was in 1927 begonnen met kleinverpakkingen van suiker. Eerst aan de Hertekade, later aan de Voorhaven in Rotterdam.
Tante Cor nam heel vaak net geproduceerde 'postfrisse' suikerzakjes mee voor Joke en haar broers Paul en Jan en voor haar zus. Joke en Paul plakten die zakjes in albums, maar Jan deed ze los in een Van Oordt-doos.
Joke had ook nog een paar mooie oude foto's over die tijd bij Van Oordt. Die staan hieronder.
Ze had ook het boekje 'Van zestien mannen en een heer', geschreven door Dr. H.J. Scheffer, over de oprichting in 1860 van de 'Onderneming van Werklieden', de eerste verbruiksvereniging (coöperatie) in Nederland. Van de 'zestien mannen' waren er vijftien in dienst bij de raffinaderij van Hendrik van Oordt (de 'heer' in de titel van het boekje) op de Hoogstraat in Rotterdam.
Zie de pagina over de geschiedenis van Van Oordt.
In de verzameling van Martin Brouwer is onderstaand pakketetiket opgedoken. Het werd op de dozen met suikerzakjes geplakt en stamt uit omstreeks 1963-1964.
Van deze zes 'oudste producenten' van suikerzakjes zijn aparte 'flipboekjes' gemaakt. Een samengevoegd boek met alle zes de boekjes is ook beschikbaar als gedrukt boekje (80 pagina's).
Dit boek is te bestellen via https://langsdevecht.myshopify.com/products/de-suikerzakjes-van-de-oudste-producenten.
Club van Suikerzakjesverzamelaars in Nederland
p/a Harry Dietz
De Fuik 29
3995 BJ Houten
Telefoon 06 - 22111485
E-mail: club@suikerzak.nl
Internet: www.suikerzak.nl